Juuret Vaarankylässä
VAARANKYLÄSukset
Sukset olivat tärkeä kulkuväline ennen teitä ja niiden auraamista. Niinpä suksia valmistettiin lähes joka talossa kotitarpeiksi, mutta suksiseppien valmistamat sukset olivat haluttuja ja kysyttyjä, kun vain rahaa liikeni niiden hankintaan.
Vaarankylässä Ahon, Hovin ja Vesalan miehet olivat tunnettuja suksiseppiä ja tämä pienteollisuuden haara jatkui aina 1970-luvulle saakka.
Ahon talon Heikkiset olivat suksentekijöitä neljässä polvessa. Vesalan Karjalaiset valmistivat suksia kolmen sukupolven ajan. Suksien myyntiin lähdettiin mm. Kajaanin, Tornion, Rovaniemen markkinoille. Sotavuosina Ahon miehet valmistivat suksia myös Suomen armeijalle. Sodan jälkeen Ahon Leo Heikkinen ja Hovin Kalle Väisänen Tekivät suksia yhdessä Hovin pirtissä. Vesalassa isä ja poika – Kalle ja Viljo Karjalainen työskentelivät yhdessä. Nämä molemmat yhteistyöt loppuivat liikevaihtoveron vuoksi ja jokainen jatkoi suksen tekoa yksin.
Vuonna 1966 Ahon Heikkiset ja Hovin Väisäset yhdistivät suksentekotaitonsa ja Hoviin perustettiin osakeyhtiö Palta-Suksi Väisänen&kumppanit, joka ryhtyi valmistamaan sälesuksia. Sukset markkinoitiin Keskon kautta ympäri Suomen. Suksia valmistettiin myös puolustusvoimille. Verstas työllisti useita vaarankyläläisiä kausiluonteisesti ja välillä töitä tehtiin yövuorossakin. Suksen teko päättyi vuonna 1972 suksiverstaan tulipaloon.
Ahon pojista Fredrik Heikkinen jatkoi suksien valmistusta aina 1980-luvulle saakka verstaassaan Paltamon kirkonkylällä.
Monumentilla tuodaan esille Vaarankylässä kukoistanutta kainuulaista pienteollisuutta. Monumentin paikkana Sutelankujansuu on vanha kylän risteyspaikka, josta muinoin on vapaan laidunnuksen aikaan kylän karja laskettu laitumelle ”Hukkalan syömmoahan”
Copyright © 2022 Paltamon Ekomuseo
Design kalevak.fi