Maitolaituri

Kiehimänsuu

Maitolaituri Hilja

Maitolaiturit ovat todella tärkeä osa suomalaista historiaa, ja ne kuuluivat vahvasti maalaismaisemaan myös täällä Kiehimänvaaralla. Maitokopit olivat käytössä tienvarsilla 1950-luvulta aina 1970-luvulle saakka. 

Kun tilatankit yleistyivät, maitokopit jäivät historiaan tai koristekäyttöön. Kulta-aikonaan ne olivat myös kyläläisten sosiaalisen kanssakäymisen ja kohtaamisen paikkoja. Siellä tavattiin naapuria ja vaihdettiin kuulumiset satunnaisen kulkijan kanssa. Onpa siellä voinut syntyä romanssi jos toinenkin, kun kylän nuoriso on kuljetellut maitotonkkia meijeriautolle. 

Yhdelle maitokopille tuotiin yleensä monen tilan tonkat, jotka maitoauto kuljetti meijerille. Tonkkien kyljessä oli kullekin talolle oma numeronsa, jonka perusteella maitotili löysi oikean osoitteen. Paluukuormassa oli usein voita, vahakuorisia juustopalloja, Tummelia, sitä ei niin hyvän hajuista lypsyvoidetta, jauhosäkkejäkin ja muita meijerin tuotteita, jotka tuotiin laiturille maitotiliä vastaan.

Kylämonumentin ovat pystyttäneet Kiehimänsuun kyläseura ja Elävä Ekomuseo -hanke

Kiehimänsuun kylä rajoittuu Oulujärveen, Mieslahteen, Uuraan, Vaarankylään ja Melalahteen. Paltamon kirkonkylä sijaitsee kylän keskellä. 

Maisemistaan tunnettu kylä kuuluu merkittävänä osana Paltamon kulttuuriympäristöön. Täältä kylämonumentin ja Kainuun asutuksen 400-vuotismuistomerkin alueelta voi nähdä Paltaniemelle, joka oli vuoteen 1906 Paltamon kuntakeskus ja koko Kainuun kulttuurikeskus.

Viereinen muistomerkki pystytettiin vuonna 1952, jolloin tuli kuluneeksi 400 vuotta suuresta muuttoaallosta Savon kautta. Oulujärven rantamaille muutti tuolloin asumaan 140 perhekuntaa.

Komeassa vaaramaisemissa sijaitsee Paltamon kunnan ensimmäinen Oulujärven pohjoispuolelle perustettu koulu, joka oli toiminnassa vuosina 1904 – 1991. Vanhempi rakennuksista on rakennettu 1907. Kiehimänsuun kyläseura omistaa nykyään koulurakennukset.

Vaarankylän ja Kiehimänsuun kylien rajana on Myllypuro, jossa aikoinaan oli 7 eri talojen omistamaa myllyä ja pieni saha. Nykyään jäljellä ovat kunnostettu Rinteen mylly ja myllysauna. Myllypurolle laskevassa rinteessä on merkkejä vanhasta kalkkilouhinta-alueesta sekä metsän kätkössä kivistä rakennettu dynamiittivarasto.

KIRKONKYLÄ

ELÄMÄNLANKA

LUE LISÄÄ

KIVESJÄRVI

PITKÄ HEITTO

LUE LISÄÄ

MELALAHTI

KALKKIUUNI

LUE LISÄÄ

MIESLAHTI

UITTOARKKU

LUE LISÄÄ

UURA

ILMAHÄLYTIN

LUE LISÄÄ

Copyright © 2022  Paltamon Ekomuseo
Design kalevak.fi